Ojczyzna pamięta o swoich dzieciach

Szanowni Państwo !

Mozyrz, Narowla, Gruszewka, Kalinkowicze to tereny bardzo mocno doświadczane przez zawirowania dziejowe, Polsce zostały zabrane podczas pierwszego i drugie rozbioru, wróciła tu, ale tylko na kilka miesięcy w 1920r. Wraz z nastaniem Rosji sowieckiej, zamknięto na 75 lat wszystkie kościoły katolickie, zakazano rejestracji polskich imion, zabroniono nauki języka polskiego, a na dodatek dotknął je wybuch elektrowni w Czarnobylu, nadal utrzymuje się tam wysokie promieniowanie. Tam też schroniła się też część Polaków, którym udało się uciec z „Rzezi Wołyńskiej”. Ksiądz proboszcz Jerzy Prokopiuk ma pod opieką w 4 parafie, w której zamieszkuje w sumie 330 polskich rodzin. Dla tak małej grupy zdaniem wielu „nie opłaca” się organizować konwojów z darami, koloni. Przez wiele lat żyli zapomniani nie tylko przez polskie władze, ale i fundacje. Kresowiacy jednak pamiętają o Ojczyźnie. Działa tam Związek Polaków na Białorusi, zespół muzyczny, a w domach znajdują się ołtarzyki z Polskim godłem. Są i tacy, u których na ścianach wiszą mapy Polski przedrozbiorowej. Bydgoskie środowiska patriotyczne sprawują nad nimi pieczę od 2009 r. W tym czasie pięciokrotnie wakacje dla dzieci i czterokrotnie zorganizowaliśmy konwój z darami. Dzięki Państwa ofiarności dzieci mogły spędzić w Polsce wakacje 2018.

Napisano o akcji:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now